Animeji

Studio Ghibli se vrača s koprodukcijo


Vračajo se! V javnosti so krožile govorice, da se bo Studio Ghibli usmeril proti kratkim filmom in oglasom ter so njihovi dnevi izdelovanja celovečercev končani. Produkcijska hiša, ki jo je ustvaril Miyazaki jih je utišala z naznanilom, da pravkar izdelujejo celovečerni film, ki bo na Japonskem izšel septembra.

The Red Turtle

Film nosi naslov “Rdeča želva” ter bo predstavljal velik premik za Studio Ghibli. Ne le, da Rdeča želva ne bo imela govorjenih dialogov, temveč bo tudi koprodukcija s francoskim studiem Wild Bunch. Francoska scenaristka Pascal Ferran bo napisala zgodbo. Njen zadnji film, Ptičji ljudje, se je predvajal na Torontskem filmskem festivalu leta 2014.

Rdečo želvo bo režiral Michaël Dudok de Wit, kar pomeni, da bo prvič v zgodovini Ghiblijev film dirigiral tujec. Nizozemski režiser je v svojih delih znan po uporabi vodenih barv in črnila, navdih mu dajeta kitajska in japonska umetnost. Njegov kratki film “Oče in hči” je osvojil oskarja in nagrado BAFTA.

Dudok de Wit

Michaë​l Dudok de Wit je v industirjo vstopil leta 1978.

S filmom naj bi bil tesno povezan tudi Takahata Isao, ki bo prevzel mesto slogovnega producenta. Takahata je režiral Povest o princesi Kaguyi, Pokopališče kresničk in Pom Pok.