Kaj bi odgovorili, če vas nekdo vpraša...

Za diskusije, ki jih je težko opredeliti samo v eno sekcijo - za povezane pogovore o animejski in manga industriji, vizualnih/lahkih romanih, igrah in vsebinah za odrasle.

Moderator: gali

Kaj bi odgovorili, če vas nekdo vpraša...

OdgovorNapisal/-a Screw dne 23 okt 2009, 00:34

Kaj je anime?

Hja, danes sem bolj filozofsko raspoložen, zato ta tema - dolge ure dremanja na faksu pač naredijo svoje :D . Berite naprej.

Zdi se mi, da se Slovenska anime scena ne širi najbolje, tudi zato, ker je ljubitelji ne znajo dobro predstaviti. Zato sem se odločil, da si zastavim nekaj osnovnih vprašanj, na katera pa lahko odgovorite tudi drugi, po svoje. Seveda če se v kateri točki motim, me lahko popravite. Dodatna vprašanja so tudi dobrodošla. Vbistvu je namen tega topica, polek debate, povzeti nekaj bistvenih lastnosti anime, ki jih lahko v nekaj kratkih odgovorih podamo drugim, jim tako razložimo bistvo animirank in vzbudimo zanimanje po tej vrsti zabave. V narekovaje sem napisal svoje odgovore, zraven pa so komentarji.

Kaj je anime?
“Anime je animiranka, oz. japonska animiranka (jaz ji ljubkovalno rečem kar janimiranka).”
Ta stavek meni osebno čisto zadostuje. Bi pa še dodal:
“Gre za japonsko animirano serijo, z značilnimi artističnimi potezami, kjer so določeni deli telesa poudarjeni, najbolj izstopajo oči in lasje.”

Zakaj to ni risanka, oz. ali ji lahko rečemo kar japonska risanka?
“Lahko ji seveda rečemo tudi japonska risanka, vendar to ni preveč posrečen izraz. Med risankami in animirankami je namreč temeljna razlika. Medtem ko so risanke večinoma primerne za vse starostne skupine, imajo anime polek te lastnosti še veliko specifičnih žanrov, ki ciljajo na točno določene starostne skupine. Ker slednji lahko obravnavajo resnejše teme: problematiko odraščanja, nasilje, spolnost, itd. preprosto niso primerni za otroke, saj bi jih šokirali, jih ne bi razumeli, niti jih ne bi zanimali. Seveda anime obsegajo tudi otroške tematike, vendar jih od risank loči že omenjeni japonski artistični stil in za razliko od slednjih so anime pogosto manj cenzurirane. Dostikrat prikazujejo kri in prikrito namigujejo na spolnostne teme, vendar ne z namenom šokiranja mladine, temveč postopnega izobraževanja.”

Katere žanre obsegajo anime?
“Anime obsega prav vse žanre, ki jih lahko zasledimo v knjigah, filmih in drugih medijih. Romantika, akcija, zgodovina, detektivka, grozljivka, erotika, drama, tragedija, prav vse je zajeto. Še več, anime in mange služijo dandanes tudi kot priročniki, vodiči, navodila in še marsikaj – karkoli je možno podati v animirani ali pisni obliki, je zajeto v anime in mangah.”

Na televiziji imamo veliko kvalitetnih igranih serij in filmov, zakaj gledati ravno anime? Zakaj se ti zdijo anime nekaj posebnega?
“Ne gre samo za svojevrsten stil animacije, prisotna sta tudi drugačen način izražanja in drugačna kultura. Japonci so namreč zelo formalni in diskretni, imajo še bolj zaprto družbo kot mi, če pa jih primerjamo npr. z živahnimi Američani, je razlika kot dan in noč. Verjetno so ravno zaradi tega sposobni v animiranke spraviti ogromno količino zadržanih čustev, ki so, za razliko od zahodne produkcije, dosti bolj izpostavljena in ponavadi rahlo pretirana. Tako se lahko gledalec hitro poistoveti z glavnimi liki in začuti celo paleto emocij, ki jih zahodni filmi in TV serije niso sposobni izraziti v taki meri. Ustvarjalci anime si pri tem lahko pomagajo še z mnogimi artističnimi prijemi, ki v igranih serijah niso mogoči: igranje z barvami in kontrasti, prepletanje linij, različni stili animiranja, itd.
Polek naštetega pa imajo animirane serije še eno veliko prednost: nimajo prav nikakršnih omejitev. Zato je možno z njimi izraziti seksualne, izredno nasilne in psihološko zelo težke teme, ki bi bile za zahodno produkcijo šokantne in moralno nesprejemljive. Edina omejitev za anime je avtorjeva domišljija.
Če povzamem, zakaj gledati anime? Ker je to ena izmed oblik zabave in učenja in ker ponujajo dodaten pogled na družbo in svet.”
(\__/) Aim for the top, never give up. Top wo nerae!
( ^.^ ) Anime povezave
o(")(")
Uporabniški avatar
Screw
Mokkori power!
 
Prispevkov: 1582
Pridružen: 09 sep 2009, 15:06

OdgovorNapisal/-a Sonix dne 23 okt 2009, 22:35

Kaj je anime?
Risanka, ki izhaja iz Japonske.

Zakaj to ni risanka, oz. ali ji lahko rečemo kar japonska risanka?
Je, reč kar hočš.

Katere žanre obsegajo anime?
Več al manj vse, od akcij, dram, komedij, romanc, pustolovščin itd.

Na televiziji imamo veliko kvalitetnih igranih serij in filmov, zakaj gledati ravno anime? Zakaj se ti zdijo anime nekaj posebnega?
Ker se cenim.
Ok ok... am, najbrž zato ker so mi dobri (animeji)? Gledam pa tud igrane filme oz serije.
"And yet, I've realized that maybe living a "decent" life means you won't ever have a "good" life."
Uporabniški avatar
Sonix
grizlja radirko
 
Prispevkov: 588
Pridružen: 31 jul 2007, 22:17
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a predi dne 24 okt 2009, 19:34

Kaj je anime?
Animirana serija ali film, ki izhaja iz Japonske. Način animacije in uporabljeni stili niso relevantni. Kemonozume, Kaiba in Mind Game so animeji, čeprav se ne držijo nekih specifičnih pravil o stilu risanja (izrisovanja).
Sklanjanje besede: anime, animeja, animeju, anime, animeju, animejem.

Zakaj to ni risanka, oz. ali ji lahko rečemo kar japonska risanka?
Lahko mu rečemo risanka, če pod tem pojmom razumemo tako ali drugače animiran izdelek, ki ni namenjen izključno otrokom. Povprečen Slovenec kaj hitro poveže risanko z otroki, tako da je v nekaterih primerih bolje, da se nanje nanašamo kot na animirano serijo ali film, epizodo, kakor je recimo v navadi na sporedih kinematografov, ko gre za Pixarjeve, Dramworksove, Disneyeve, etc. risanke.

Katere žanre obsegajo animeji?
Ni posebnih omejitev.

Na televiziji imamo veliko kvalitetnih igranih serij in filmov, zakaj gledati ravno animeje? Zakaj se ti zdijo animeji nekaj posebnega?
Gledam oboje. Ne zdijo se mi nič posebnega in tudi sam nisem poseben ker jih gledam, tako kot nisem poseben ker gledam igrane serije in filme. Ne zdi se mi utemeljeno praviti, da so vsi animeji nekaj posebnega, na isti način, kakor se mi ne zdi pametno govoriti, da so vse ameriške igrane serije in filmi posebni. Na vsak izdelek, pa naj bo to anime ali kaj drugega, gledam iz drugega zornega kota in si o vsakem posameznem mislim svoje. Ne gledam animejev pač pa gledam posamezne naslove, ki imajo pač to nesrečo, da so tudi animeji.
Upam, da sem bil dovolj jasen. Pridržujem si pravico do spremembe vsebine tega posta kdarkoli. Pravtako lahko vsebina in z njo podano mnenje zastara v naslednjih nekaj sekundah.
Spoiler: Pokaži
>:D
Uporabniški avatar
predi
-___-
 
Prispevkov: 283
Pridružen: 28 dec 2007, 17:08

OdgovorNapisal/-a Skye dne 25 okt 2009, 01:47

Nikol ne škodi ponovit definicije, ki smo se je dogovorili na IRCu (če me spomin ne vara):

Animeji so risanke, ki izvirajo z Japonske in katerih primarno občinstvo so Japonci.
Uporabniški avatar
Skye
Podkupuje z lučkami... profesorje!
 
Prispevkov: 2480
Pridružen: 06 avg 2006, 23:10

Kaj bi odgovorili, če vas nekdo vpraša...

OdgovorNapisal/-a InFireX dne 25 dec 2010, 04:25

Kaj je anime?
Anime je japonska risanka, ciljno občinstvo so vse generacije, tudi oba spola. :)

Zakaj to ni risanka, oz. ali ji lahko rečemo kar japonska risanka?
Lahko ji tako rečeš, vendar boš s tem povzročil/a nesporazum če rečeš risanka, ker bodo ostali ljudje zamenjali za tiste "navadne", ki jih dobimo na RTV SLO (Živ Žav) in POP TV (Ringa Raja). Izraz "japonska risanka" se sliši malce čudno in ni točno definiran, ker je lahko take vrste risanke kot je bilo omenjeno v prejšnji povedi.

Katere žanre obsegajo anime?
Obsegajo akcijo, romantiko, komedijo, grozljivko, znanstveno fantastiko, mecho (v njem nastopajo roboti; čisto prvi žanr pri animejih kot zanimivost)... Poleg tega obstajajo tudi podžanri npr. harem (glavna moška oseba obkrožena s puncami), ecchi (zelo veliko poudarka na puncah, kar jih naredi seksi), incest (spolni odnosi med sorodniki)... Kot tudi oznake za starostne skupine:
-kodomo (majhni otroci)
-shounen (za fante od 10-17 leta; glavna oseba je fant)
-seinen (za moške (18+); glavna oseba je moški)
-shojo (za punce od 10-17; glavna oseba je punca)
-josei (za ženske (18+); glavna oseba je ženska)

Na televiziji imamo veliko kvalitetnih igranih serij in filmov, zakaj gledati ravno anime? Zakaj se ti zdijo anime nekaj posebnega?
Meni se animeji zdijo nekaj posebnega zaradi unikatne zgodbe, ki te dobesedno "potegne noter", stila animacije kot npr. poudarek na očeh, kontrast barv, obrazna mimika oseb in zaradi japonske kulture, ki jo srečamo v animejih. Seveda se najdejo tudi animeje z različno kvaliteto in tako niso nič drugačni od filmov.
Uporabniški avatar
InFireX
nadstandard
 
Prispevkov: 331
Pridružen: 18 okt 2010, 19:39
Kraj: nekje v slovenskih hribih

Kaj bi odgovorili, če vas nekdo vpraša...

OdgovorNapisal/-a gali dne 25 dec 2010, 18:32

Kaj je anime?
Japonska risanka, ki je prvotno namenjena japoncem, šele kasneje nam "zahodnjakom"
Zakaj to ni risanka, oz. ali ji lahko rečemo kar japonska risanka?
Je risanka, čeprav bi lahko našel boljši izraz. Veliko ljudi, ko sliši besedo "risanka" stereotipično sklepa. No saj, ko slišijo besedo "anime" ni nič kaj drugače. Tudi ko slišijo besedo "hentai" stereotipično sklepajo. Večina ljudi zna samo stereotipično sklepat :<
Lahko ji rečemo tako.
Katere žanre obsegajo anime?
Naštel jih bom nekaj:
Žanre lahko delimo na elemente, teme, ciljno občinstvo, fetiše, vsebujoče indikatorje(sex, nasilje, golota) in na nastavitev(kraj in čas)
-Nekaj elementov in tem: Akcija, mecha, znanstvena fantastika, cyberpunk, grozljivka, triler, komedija, romanca, drama, tragedija, yaoi, yuri, harem, fantazija, skrivnost, avantura, angst, antropomorfizem, detektivka, incest, ecchi, vojska, policija in zakoni, šport, vsakdanje življenje, šolsko življenje, kuhanje, odraščanje.
-Nekaj fetišev: Bishounen, Bishoujo, Maids, Catgirls, Traps, Lolicon, ...
-Glede na nastavitev: Kraj(Zemlja, Vesolje, Fantazijski svet-Dystopia, Virtualna realnost) in Čas (Sedanjost, Prihodnost-Postapokalipsa in Zgodovina)
-Potem pa še glede na ciljno občinstvo: Kodome (otroci), Mina (za vso družino), Shounen (za fante), Shoujo (za punce), Seinen (za odrasle moške oz 18+), Josei (ženske oz. 18+).
Seveda imajo vsi ti žanri še podžanre in ti še lahko imajo podžanre. Recimo Akcija (Gunfights, Swordplay, Martial Arts, Super Power,...) ali Komedija(Parodija, Dark Comedy, Slapstick,..)
Na televiziji imamo veliko kvalitetnih igranih serij in filmov, zakaj gledati ravno anime? Zakaj se ti zdijo anime nekaj posebnega?
Raznoliki spekter žanrov. Vsaki najde nekaj zase. Dobre zgodbe, a žal je takih čedalje manj.
Uporabniški avatar
gali
Fabulous Max
 
Prispevkov: 2452
Pridružen: 03 apr 2010, 19:05
Kraj: Neo Venezia

OdgovorNapisal/-a Jeanne dArc dne 27 dec 2010, 19:39

ker se mi ravno da pisat x)

Kaj je anime?
Anime je japonska risanka oz narisana animacija.

Zakaj to ni risanka, oz. ali ji lahko rečemo kar japonska risanka?
Ni risanka, ker animeji obsegajo bistveno širše žanre in tematike,kot navadne risanke za male froce. Večina malih frocev 100% nebi razumela, kaj je namen nekaterih animejev, recimo DB ali Sailor Moon. Govorim iz lastnih izkušenj, lol. Ko sem kot froc gledala ta 2 animeja pravzaprav sploh nisem vedla, kaj je namen zgodbe. danes to vem (H)
ampak ok, nevedočim je treba rečt, da so to japonske risanke...

Katere žanre obsegajo animeji?

Vse tiste, ki si jih človek poželi :P

Na televiziji imamo veliko kvalitetnih igranih serij in filmov, zakaj gledati ravno anime? Zakaj se ti zdijo anime nekaj posebnega?
good question. Animeji te s svojo animacijo, potekom zgodbe etc... popeljejo v neko svojo fantazijo, ki si jo ustvariš med gledanjem. Če je anime res dober, o njem premišljuješ še lep čas, kar pa s svoje strani za kakršnekoli filme (razen izjem, ki jih je malo) ne morem rečt.
Vsak anime je pa sam po sebi poseben, ker te na prvi pogled pritegne, da bi ga sploh pogledal, če je pa zgodba dobra pa še tolk boljše. In pa: vsak lahko najde zase anime po svojem okusu:)
**Imperfection is beauty, madness is genius, and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring.
Slika
Uporabniški avatar
Jeanne dArc
ima preveč časa
 
Prispevkov: 368
Pridružen: 05 feb 2010, 16:33
Kraj: リュブリャナ

OdgovorNapisal/-a dediledi dne 27 dec 2010, 20:33

Kaj je anime?
Anime je teoretično beseda, ki na japonskem opisuje oz. označuje vse vrste animacije. Vendar v praksi se pa uporablja na zahodu za označevanje animacij, ki prihajajo iz Japonske. Torej vse animirano, kar pride iz japonske je praktično anime.

Zakaj to ni risanka, oz. ali ji lahko rečemo kar japonska risanka?
Če gledamo, kot izviren pomen besede ji lahko rečemo risanka ali pa japonska risanka. Ampak zaradi "slabega" prizvoka besede kot take, bi raje imenoval če že japonska animacija (sliši se dosti bolj lepše in ni tako narobe razumljeno oz. nima otroškega prizvoka). Slab prizvok besede "risanka" pa mislim to, da vsi ko slišijo besedo risanka povežejo stvar z otroško animacijo. Vendar v pomenu animejev to žal ne more popolnoma držati.

Katere žanre obsegajo animeji?
Animeji poznajo vse vrste žanrov, načeloma ne obstaja žanr, ki ga anime nebi pokrival. Vendar ne samo to ima tudi takšne žanre, ki jih v navadnih serijah in filmih ne bomo nikoli zasledili. Tako, da animeji obsegajo žanre o katerih ste mogoče nekateri samo sanjali.

Na televiziji imamo veliko kvalitetnih igranih serij in filmov, zakaj gledati ravno anime? Zakaj se ti zdijo anime nekaj posebnega?

Animeji imajo svoj čar, saj združujejo tako spomin na otroštvo skozi animacijo in ti tako dajo občutek topline in bližine kot tudi element odraslosti skozi resno tematiko in zgodbo. Animeji ne poznajo meja kot jih poznajo igrani filmi, saj v animejih je praktično vse mogoče. Karkoli si sanjal tako v otroštvu kot zdaj in si mislil, da neboš nikoli ovidel lahko vidiš v animejih. Animeji ne poznajo meja, če pa že pridejo do kakšne meje pa jo bodo lastnoročno prestavili samo, da nam bodo lahko uresničili tisto najmanj pričakovano fantazijo. In ravno to mi je všeč na animejih, da se jim ni treba držati nobenih pravil fizičnega, so brezmejni tako v izvedbi kot v domišljiji.
Slika
ME? Normal? How dare you insult me that way!
Uporabniški avatar
dediledi
ecchi master
 
Prispevkov: 6894
Pridružen: 31 jul 2008, 19:11
Kraj: Maribor


Vrni se na Kulturni most

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost