Razlika med animeji in mangami

Za diskusije, ki jih je težko opredeliti samo v eno sekcijo - za povezane pogovore o animejski in manga industriji, vizualnih/lahkih romanih, igrah in vsebinah za odrasle.

Moderator: gali

Razlika med animeji in mangami

OdgovorNapisal/-a harajukuasiaa. :3 dne 15 maj 2010, 17:45

neki me zanima pa ne najdem razlike. sem velika fenica sam še veno nevem v čem je razlika med ANIME in MANGA in če sploh je ^^ prosim pomagite mi ;)
harajukuasiaa. :3
zelenec v zobanju
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 15 maj 2010, 17:41

OdgovorNapisal/-a Tabura dne 15 maj 2010, 17:52

Anime je v veliko primerih animirana verzija mange. Animeji so... animirani O.o mange so neke vrste stripi. www.onemanga.com če te zanima.
Slika
Hvala Atteni za sig
Uporabniški avatar
Tabura
Zmanjkalo paštete!
 
Prispevkov: 4569
Pridružen: 03 maj 2008, 01:28
Kraj: Zakotna Vasica

anime&manga

OdgovorNapisal/-a gali dne 15 maj 2010, 18:24

na kratko:
anime je japonska risanka
manga pa je japonski strip
in eno lahko z drugim povezuješ.

pa še na dolgo:

Anime je beseda, ki v Sloveniji in drugih zahodnih državah poimenuje japonske risanke. Uporablja se tudi daljši angleški izraz japanimation, a ga ne srečamo pogosto. Na japonskem je anime prenesenka angleške besede animation, vendar tam ne pomeni le domačih animiranih risank, ampak vsakršno animacijo. Ker gre za tujo besedo, se zapiše s katakano アニメ (anime). Zgodbe za animeje avtorji črpajo iz več virov. Najpogosteje so prirejene po mangah, vizualnih romanih (zvrst računalniških iger s poudarkom na zgodbi in minimalno, a ključno interakcijo igralca), lahkih romanih ali pa je delo izpod lastnih peres. Najdejo se tudi priredbe znanih računalniških, konzolnih in drugih iger.
Izraz anime (アニメ) je okrajšava daljše besede animēshon (アニメーション), ki so jo Japonci prevzeli iz angleščine (animation). Pojavila se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. V slovenščini anime izgovorimo z naglasom prvega A, medtem ko je v japonščini višja intonacija na srednjem zlogu NI. (P.p. anime in animeeshon je eno in isto)

http://www.sloanime.org/infopomoc/animeji/


Manga je japonska oblika stripa. Popularnost je narasla po drugi svetovni vojni (po letu 1950) in pridobila na popularnosti tudi drugod po svetu, predvsem Ameriki. Izhajajo v tedenskih, dvotedenskih ali mesečnih revijah (zelo debele revije). Če je manga dovolj uspešna se premika v tem vrstnem redu – iz mesečne v dvotedensko ali tedensko. Slednje lahko celo doživijo animirano verzijo po končanem izhajanju, ali pa celo ko še izhajajo. Uspešne mange – ponavadi pod sponzorstvom velikih organizacij izhajajo v svojih zvezkih. Najuspešnejša manga revija je Japonski “Weekly Shonen Jump”, čigar ciljna skupina so fantje in mladostniki. Obstaja tudi Ameriška verzija časopisa imenovana “Shonen Jump”, ki jo izdaja založnik “Viz Media”.

http://www.sloanime.org/infopomoc/mange/
Uporabniški avatar
gali
Fabulous Max
 
Prispevkov: 2452
Pridružen: 03 apr 2010, 19:05
Kraj: Neo Venezia

OdgovorNapisal/-a chibi_trunks dne 28 jun 2010, 23:45

ok, meni se resno ne da nove teme odpirat za to(lazy xD), ampak me zanima če kdo pozna kako dobro stran kjer lahko downloadaš animeje v mp4 obliki
tako da bi lahko na telefonu gledala?
Do you need a reason?... Do you need a reason to save someone's life? People kill each other and I don't understand why, but for saving a life, is a logical reason necessary?

-Kudo Shinichi
Uporabniški avatar
chibi_trunks
cokolino mafija
 
Prispevkov: 192
Pridružen: 06 jul 2008, 12:41
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DjJuvan dne 29 jun 2010, 08:48

ja, eno odlično stran.... viewforum.php?f=75
Uporabniški avatar
DjJuvan
Video produkcija je moj kruh
 
Prispevkov: 7890
Pridružen: 20 sep 2005, 01:10


Vrni se na Kulturni most

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost