Anime ali manga ?

Za diskusije, ki jih je težko opredeliti samo v eno sekcijo - za povezane pogovore o animejski in manga industriji, vizualnih/lahkih romanih, igrah in vsebinah za odrasle.

Moderator: gali

Anime ali manga?

Anime
43
65%
Manga
20
30%
Nič od naštetega
3
5%
 
Skupaj glasovi : 66

Anime ali manga ?

OdgovorNapisal/-a DjJuvan dne 16 jan 2012, 13:30

To je zdaj vprašanje!

Osebno sem bolj naklonjen animejem, ker sem ljubitelj tekoče slike na zaslonu, ki je povezana z glasbo, efekti in slišnimi dialogi. Zame edini pravi medij, ki z vsemi faktorji v nekaj frejmih sporoči več (če je seveda dober režiser), kot tiskane zadeve. Nisem ljubitelj mang, tako kot nikoli nisem bil ljubitelj knjig. Branje je dolgočasno, četudi je lahko zgodba dobra. Že večkrat sem probal prebrat kakšno mango do konca, pa sem pri daljših zvezkih ostal precej na začetku... edino Hoshi no Koe sem prebral do konca, ker je eno-delna manga.

:pif:
Uporabniški avatar
DjJuvan
Video produkcija je moj kruh
 
Prispevkov: 7890
Pridružen: 20 sep 2005, 01:10

OdgovorNapisal/-a Zarchy dne 16 jan 2012, 13:55

Hmmm, iskreno, meni osebno so ljubše mange. Je pa res da sem ljubiteljica knjig in branja (tukaj je res odvisno ali si bolj vidni ali slušni tip....ter ali maš raje že vnaprej podano predstavo ali pa si raje sam izmisliš detajle ki niso prikazani) ter mi je boljše če si lahko sama predstavljam potek ter način govora v glavi. S tem da me kar moti ko anime napreduje bolj počasi kakor manga (vsaj jaz tak občutek dobim, pa da podam....npr. One Piece) in ko enkrat preberem nekaj me zna precej motiti če kaj ni prikazano v animeju oz. dodajo scene ki niso v mangi (občasno me zna to zmotiti, samo če recimo se pojavi kak prizor ki ni v mangi, ampak vseeno je smiseln ter zajame bistvo karakterja <3 to je prav super).
Uporabniški avatar
Zarchy
zelenec v zobanju
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 30 dec 2011, 03:09

OdgovorNapisal/-a dediledi dne 16 jan 2012, 14:26

Načeloma sem bolj na strani animejev, ker jih že dlje časa spremljam. Samo se pa tudi ne branim kake dobre mange. Tudi jaz sem včasih mislil, da je branje mang dolgočasno ali pa branje knjig, ampak ko sem dobil v roko mango, ki me je vlekla iz chapterja v chapter brez premora potem sem videl zakaj je pisana beseda včasih boljša. Tudi pri knjigah se mi je mnenje drastično spremenilo, ko sem prebral pred kratkim eno knjigo, ki je bila tako zakon, da sem jo požrl v dveh tednih, kar je za mene, ki sem bral šolska domača branja po en mesec čudež :D

V glavnem osebno bi v tej anketi bil obkljukal raje oboje ampak, ker te možnosti ni na razpolago sem se odločil za anime, ker sem le nekak dlje seznanjen z njimi in tudi so mi zaenkrat bolj pri srcu. Čeprav raje zbiram mange kot pa kake DVD-je od animejev :D
Slika
ME? Normal? How dare you insult me that way!
Uporabniški avatar
dediledi
ecchi master
 
Prispevkov: 6894
Pridružen: 31 jul 2008, 19:11
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Screw dne 16 jan 2012, 14:38

Jaz imam rad oboje. S tem da, če je obstaja serija, ki ima mango in anime, moram nujno najprej pogledati slednjega, ker če preberem mango prej, se mi v večini primerov zgodi, da animeja ne morem pogledati do konca, ker mi grejo nedoslednosti pri adaptaciji v nos. Tu se strinjam z Zarchy. Obstajajo seveda izjeme, kjer je oboje odlično.

Ampak dober primer je Usagi drop, kjer je v mangi veliko prepuščenega bralčevi lastni interpretaciji, v animeju pa gledalcu marsikaj vsilijo, med drugim podobo Rinine matere, ki je preveč definirana(v mangi je bolj prepuščena bralčevi presoji) in zato slednjega niti nisem pogledal do konca. Mange imajo to prednost, da dajo bralcu več svobode, risarske linije so bolj osebne in neomejene, cenzure skoraj ni in edina omejitev je domišljija avtorja. Anime mora pač biti narejen v okviru neke produkcije. Ampak dobra glasovna igra in animacija sta včasih neprecenljiva, zato sta mi oba medija všeč, vsak na svoj način.

Se mi pa zdi neumno zavračati knjige in mange samo zato, ker bi bilo branje dolgočasno. Knjige bojo vedno intelektualni zaklad človeka in imajo poleg izboljšanja besedišča, razširjanja obzorij in vzpudbujanja domišljije še veliko drugih funkcij. Z mangami je pa tako, kot če bi imel košček umetnosti na polici. Podobno, kot če bi kupil sliko v galeriji in si jo obesil na steno, samo da jih imaš tukaj cel kup, vezanih v prijetno dehteči knjižici.
(\__/) Aim for the top, never give up. Top wo nerae!
( ^.^ ) Anime povezave
o(")(")
Uporabniški avatar
Screw
Mokkori power!
 
Prispevkov: 1582
Pridružen: 09 sep 2009, 15:06

OdgovorNapisal/-a seffir dne 16 jan 2012, 15:18

hmmm rekel bi mange. Čeprav mi je zelo všeč oboje. Strinjam se z kar sta povedala Screw ter Zarchy. Res je, da velikokrat je zelo dobro videti animirano ampak je pa tudi res, da ko bereš dobro mango v glavi vidiš kot da bi bilo animirano še posebej če bereš v miru in dobri glasbi. Jaz osebno vsakič ko berem mange odprem moj playlist in ure in ure branja kar stečejo.
Slika

Sieg Hart > Gerard
Uporabniški avatar
seffir
SloAnime grupie!
 
Prispevkov: 1471
Pridružen: 07 nov 2008, 21:12
Kraj: Volčja Draga

OdgovorNapisal/-a Ikari dne 17 jan 2012, 00:23

Zadnje čase mange, načeloma zato, ker je finančni vložek založnikov manjši oz. s tem tudi tveganje in teme bolj variirajo (kmečka logika z moje strani, nič več), pri animejih sem se pa nekako moral sprijaznit na že stokrat prežvečene teme in pričakovanja znižat na upanje, da mogoče ne bom imel želje z glavo tolčt ob mizo. No, k sreči imam še zakladnico starega sira iz 80ih za spraznit, tako da bom preživel.

Ne vem zakaj bi bilo branje knjig dolgočasno, koliko pa uspe avtorju sporočiti je pa odvisno od kvalitete njegovega pisanja in meje bralčeve domišljije, včasih mi je žal, da naredijo filmsko priredbo, ker nekdo vsiljuje svojo vizijo oziroma interpretacijo izgleda ostalim, kar mi je včasih malce škoda, ker naenkrat je podoba tvojega lika nek igralec. Pač, nikoli nisem imel problema se pregrizt skozi par sto strani čez vikend.

Kaj sporoči več, se mi zdi pa pristranska ignoranca, mogoče imam drugačen pogled, ker me primarno vlečejo naprej zgodbe in se mi zdi nepotrebno, da bi se omejeval zgolj na en format podajanja le te, vsak medij ima pač svoje prednosti.

Nekaj primerov iz mange Bambino, ker je trenutno aktualna zame:
Spoiler: Pokaži
Slika
Prihod na novo lokacijo, close-up Bambino, večerni čas in rush hour restavracije...
Slika
Razlika med mirnim vzdušjem kjer gostje jedo in delom v kuhinji...
Slika
kontrast prazne kuhinje po delovnem času....
Slika
spor na deževni ulici povdarjem s kričečimi oblački teksta....
Slika
awe inspirig cooking skills.
Slika
zanimive perspektive / kote, tud to se najde v mangi. Bi moral zbrskat še kak fisheye efekt v Bambinu, sicer je ta manga bolj izjema kot pravilo.
Zadnjič spremenil Ikari, dne 19 jan 2012, 16:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
Uporabniški avatar
Ikari
Zmanjkalo paštete!
 
Prispevkov: 2732
Pridružen: 13 jan 2009, 07:59
Kraj: Cucuruz Doan's Island

OdgovorNapisal/-a raiy0 dne 17 jan 2012, 16:35

Tudi jaz sem nekoč animeje imel raje, dan danes se je to zame spremenilo. Še vedno nimam preveč rad branja v pc obliki, počasi se navajam. Dosti raje berem v pravi izvedbi, da mango držim v rokah. Ampak kaj češ nimam toliko denarja da bi si vsak naslov kupil in dokončal, ogromno vsega tudi ni na voljo v ang/nem. Današnji anime je ponavadi grip in the shit, čedalje manj dobrih naslovov oz. če so, se držijo mange. Zakaj potem nebi mange prebral? Večina starejših animejev so še vedno kot se šika, vredni pogleda.
It's not whether I can or can't do it. If you are a man, it's only whether you do it or not.
Uporabniški avatar
raiy0
Težka kategorija!
 
Prispevkov: 826
Pridružen: 16 feb 2008, 20:56
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a InFireX dne 21 jan 2012, 13:55

Jaz sem za mange zaradi 2 razlogov.
1.Možno jih je spraviti na vsako elektronsko napravo, ki lahko prikazuje sliko in podpira vsaj .jpg/.jpeg ali .png format. To zna biti zelo uporabno, ker mange ponujajo veliko vsebine za malo prostora kakor animeji (mogoče). Jaz jih berem na telefonu, pa še to takrat, ko nimam računalnika v bližini in mi je dolgčas.
2.Nekateri prizori iz mang znajo biti bolje prikazani kakor v animejih, vendarle se najdejo izjeme in je potem ravno obratno.

To je vse iz moje strani.
Uporabniški avatar
InFireX
nadstandard
 
Prispevkov: 331
Pridružen: 18 okt 2010, 19:39
Kraj: nekje v slovenskih hribih

OdgovorNapisal/-a Mammoth dne 21 jan 2012, 22:58

Boljše mnenje imam o mangah, ampak sem hudo len bralec, tako da vseeno dosti pogosteje gledam animeje. Ne vem, kaj bi tu potem izbral.
Uporabniški avatar
Mammoth
ima preveč časa
 
Prispevkov: 361
Pridružen: 17 nov 2010, 14:55

Anime ali manga ?

OdgovorNapisal/-a Thorfinn dne 22 jan 2012, 13:20

Odločil bi se za mange ker je ogromno naslovov ki jih niso upodobili v obliki animejev(Vinland Saga) in četudi so bili niso trajali tako dolgo kot manga(Berserk,...),
pa tudi mnogokrat je lepše prebirat mango v miru ob kakšnem komadu ki resnično paše k mangi ki jo bereš.Plus je še to da prej dobiš nadaljevanje zgodbe če so animeji seveda posneti po kateri od mang :) .

Po drugi strani pa je nastalo toliko dobrih animejev(Steins/Gate, Ergo Proxy,...) pri katerih so se ustvarjalci resnično potrudili pri glasbi in vsem in so paša za oči in sluh.

Tako da ja kar mange bi izbral, čeprav je izbira kar težka.
Hope Burns Bright
Uporabniški avatar
Thorfinn
Posluša Wierd Al Yankowicha
 
Prispevkov: 2287
Pridružen: 04 sep 2010, 18:29

OdgovorNapisal/-a lenimoz dne 23 jan 2012, 15:40

Odraščal sem z animeji in še vedno gledam animeje. Mange sem poskušal parkrat prek neta, ampak enostavno ne gre, mi ni dovolj zanimivo, težko jih berem, rdeča nit mi je preveč nekonsistentna (v primerjavi z animejem, kjer gladko teče) in jasno me venomer muči to kako kul bi zadeva izgledala v obliki animeja in potem gledam na mango kot na nekaj nepopolnega, neprimerljivo nedokončanega. To ne pomeni, da ne maram stripov kot takih, saj sem jih kot mali zelo rad prebiral, ravno tako rad berem knjige ogromno (predvsem fantazijska literatura), ampak enostavno mi mange ne sedejo - čeprav se zavedam, da tako zamujam sigurno kakšno odlično stvaritev, ki ne bo nikoli upodobljena v animeju.
Uporabniški avatar
lenimoz
zvest juvanu
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 07 okt 2008, 20:07
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a cokolino dne 29 jan 2012, 11:44

Nisem kak hardcore fan animejev oz. mang, vendar rad gledam oz. berem oboje.
Sem pa dal prednost animejem, čeprav zelo rad berem. Zdi se mi, da bi če bi to kar sem pogledal potreboval kar nekaj časa da bi vse to prebral.
Tiste glavne stvari, ki jih gledam: Bleach, Detective Conan tudi počasi zdaj prepiram v mangi in mi ni žal. Po mojem mnenju je dobro da se stvar dopolnjuje.
Je pa že res, kot v večini filmov, da je knjiga enostavno boljša in tudi manga v tem primeru. Ne drži pa to za vse. Samo, če bi hotel povzeti zadevo točno po knjigi/mangi bi bilo to enostavno pretežko po mojem mnenju.
Uporabniški avatar
cokolino
brodolomec
 
Prispevkov: 60
Pridružen: 21 apr 2011, 15:24

OdgovorNapisal/-a Spettro dne 06 feb 2012, 22:32

ojoj... zakaj ni opcije "oboje"? Ker imata zame dve zelo različni - in obenem enakovredni funkciji.... :)))) ne bom glasovala :)
So I made a big mistake, try to see it once my way
... ashita nante konai you ni to negatta yoru kazoekirenai...
Uporabniški avatar
Spettro
ima preveč časa
 
Prispevkov: 372
Pridružen: 08 dec 2009, 00:23
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a DjJuvan dne 07 feb 2012, 00:04

Hja, težka odločitev, ampak za eno se moraš odločit. Kot recimo, imaš pred sabo dva postavna moška; eden bi te peljal v Pariz, drugi pa na Japonsko. Boš oba skenslala? XD
Uporabniški avatar
DjJuvan
Video produkcija je moj kruh
 
Prispevkov: 7890
Pridružen: 20 sep 2005, 01:10

OdgovorNapisal/-a Shinoi dne 08 feb 2012, 21:11

Ha, težko se je odločit. Oziroma v mojem primeru se je kar nemogoče. Oboje imam namreč enako rad, vsako stvar za tisto kar je značilno zanjo. Anime zato ker združuje tako sliko kot zvok, mango pa zato ker se v njej še najbolj čuti avtorjev dotik.
i haet efferytink
i are su mad at woerld
nyuuuueeeeeeeeeeeeghhhhhhhhh >:I
Uporabniški avatar
Shinoi
je doma na SA
 
Prispevkov: 1033
Pridružen: 08 feb 2012, 18:10
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a sekic dne 08 feb 2012, 22:37

Glede na to, da nisem prebral še nobene mange bi se odločil za anime i guess. Tudi če bi bral mange bi se verjetno odločil tako, ker eden izmed razlogov zaradi katerih gledam animeje je glasba, ki pa je v mangah ni, verjamem pa da ima manga tudi veliko boljših lastnosti kot anime.
Uporabniški avatar
sekic
je doma na SA
 
Prispevkov: 1196
Pridružen: 29 okt 2011, 19:31
Kraj: Škofljica

OdgovorNapisal/-a Spettro dne 14 feb 2012, 16:53

Juvan to je prelahko.... izberem tistega ki me pelje na Japonsko... :) -> ta izbira anime/manga pa je težka :P
So I made a big mistake, try to see it once my way
... ashita nante konai you ni to negatta yoru kazoekirenai...
Uporabniški avatar
Spettro
ima preveč časa
 
Prispevkov: 372
Pridružen: 08 dec 2009, 00:23
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a TakakiKiku dne 03 mar 2012, 10:35

Jaz imam rada anime-je toda tudi mange bi rada brala. Ve kdo, ki jih je mogoče dobit?
TakakiKiku
zelenec v zobanju
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 02 mar 2012, 22:52

OdgovorNapisal/-a DjJuvan dne 03 mar 2012, 11:09

Tukaj je nekaj topikov, kje se jih da dobit; viewforum.php?f=54
Uporabniški avatar
DjJuvan
Video produkcija je moj kruh
 
Prispevkov: 7890
Pridružen: 20 sep 2005, 01:10

OdgovorNapisal/-a dediledi dne 03 mar 2012, 12:34

Če pa iščeš strani, pa se posluži tega topica: viewtopic.php?p=36388#p36388 :)
Slika
ME? Normal? How dare you insult me that way!
Uporabniški avatar
dediledi
ecchi master
 
Prispevkov: 6894
Pridružen: 31 jul 2008, 19:11
Kraj: Maribor

Naslednji

Vrni se na Kulturni most

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 5 gostov

cron