Japonska

Hayao Miyazaki je prejel častni oskar za življenjsko delo


V nedeljo se je v ameriškem Los Angelesu odvijala slovestnost v čast enemu največjih animatorjev vseh časov Hayaa Miyazakija. Miyazaki je na slovesnosti guvernerjevih nagrad prejel častnega oskarja za življenjsko delo.

Nagrado mu je predstavil Pixarjev animator in režiser ter Miyazakijev prijatelj Jihn Lasseter, nakar je govor pred zbrano množico opravil tudi Miyazaki.

“Počutim se srečnega, da sem lahko ustvarjal filme s svinčnikom in papirjem v dobi, ko Japonska ni bila v vojni,” je bila ena izmed njegovih misli. Omenil je tudi, da je vesel, saj je spoznal igralko Maureen O’Hara, ki je na slovesnosti prav tako prejela častnega oskarja. Miyazaki se leta 2003 ni udeležil podeljevanja oskarjev, ko je njegovo delo Sen to Chihiro no Kamikakushi (Čudežno potovanje) prejelo oskarja za najboljši animirani film, a na Lasseterjevo prošnjo tokratne podelitve ni želel zamuditi.

Guvernerjeve nagrade slavijo življenjske dosežke članov filmske industrije. Oskarjeva postava častnih nagrad predstavlja “častno odlikovanje življenjskih dosežkov, izjemnih prispevkov v umetnostni in znanosti gibljive slike ali izrazitih storitev Akademiji.

Kljub lanski upokojitvi Miyazaki nadaljuje z delom na mnogih projektih, vključno s samurajsko mango za revijo Model Graphix, kratkimi filmi za Ghiblijev muzej ter japonsko naslovnico za Westallov roman Pet sežnjev.